Blog

18 mei 2015

Vakantieperiode breekt weer aan; een tijd van ontspanning, ont stressen en tijd voor elkaar….of toch een tijd met spanningen onderling met de kinderen?

 

Zeker in een vakantieperiode, wanneer de dagelijkse structuur anders verloopt en vaak losser en minder duidelijk is, kan dit voor de nodige spanningen zorgen. Met regelmaat hoor ik dan ook zeggen “Was het maar weer normaal, waren de kinderen maar weer naar school en was mijn partner maar weer werken…dan is het tenminste duidelijk.

 

Sinds kort begeleid ik een nieuw oudergezin waarbij vader drie pubers heeft uit zijn eerste huwelijk en zijn nieuwe partner heeft uit haar eerste relatie twee kinderen in de onderbouw van de basisschool. De ex-partner van vader heeft het nog steeds moeilijk met de verbroken relatie en het uiteen vallen van haar gezin. Vader heeft nu voorgesteld om samen met zijn nieuwe gezin op vakantie voor drie weken naar Zeeland te gaan. Zijn verwachting is om met zijn allen gezellig veel plezier te gaan maken en veel tijd met elkaar door te brengen om zo een succesvol nieuw gezin te maken. (Vader is een jaar geleden gescheiden, hij heeft sinds ruim een half jaar een nieuwe relatie en de vijf kinderen hebben elkaar enkele malen ontmoet!). De drie pubers zien deze vakantie helemaal niet zitten. De partner van vader wil eigenlijk liever met zijn tweeën naar Turkije. De kinderen van haar gaan liever met hun vader naar Zuid-Frankrijk (want die heeft daar een leuk huisje) en de ex-partner van vader vindt het allemaal veel te snel gaan en voelt zich volledig in de kou gezet.

Kunt u mij nog volgen? Complex? Ja hoor, dat is het zeker en nu hoeft u alleen nog maar de rode lijn te volgen. In dit gezin spelen allerlei tegenstrijdige belangen; ieder heeft zijn eigen gedachten, verwachtingen en gevoelens en hoe gaan we dit met elkaar verenigen zodat iedereen het toch naar zijn zin heeft?

In mijn praktijk kom ik deze spanningen vaak tegen. Iedereen zit met zijn eigen ideeën, opvattingen, verwachtingen, gevoelens hierin. Bovendien heeft u als ouders een eigen visie, een eigen opvoedingsstijl, maar ook een eigen verleden. Moet u en uw nieuwe partner dit allemaal op elkaar gaan afstemmen? Moet u en uw nieuwe partner samen gaan werken en uw eigen gevoelens ondergeschikt maken aan de wensen van uw eigen kinderen of van uw partner? Of mag u wel vasthouden aan uw eigen verleden, uw eigen beider verwachtingen en stijl van opvoeden?

Als psycholoog/orthopedagoog begeleid ik ouders met hun kinderen met deze worsteling; ik help ouders en kinderen orde te scheppen in het palet van kleuren dat een nieuw gezin nu eenmaal met zich meebrengt en geef praktische adviezen.

Wilt u als (stief)ouders, maar wellicht ook als grootouder die met het nieuwe gezin van uw zoon of dochter wordt geconfronteerd, inzicht krijgen in de verschillende opvoedingsstijlen en in hoe aan verwachtingen en wensen van het nieuwe gezin vorm kunt geven of helpen geven? Dan kunt u zich  gerust aanmelden voor de thema-avond die ik samen met Patrizia Marcucci, deskundig mediator en nieuw gezinscoach, zal verzorgen op 11 juni 2015 om 19.30 uur over “Opvoedingsstijlen” (locatie: kantoor Marcucci&Warnink Advocaten Familierecht en Mediation te Tilburg).

Wij zullen samen met u dat lastig en zeker niet vanzelfsprekend proces van vorm geven aan een nieuw harmonieus en respectvol nieuw gezin bespreken. Op deze avond zult u informatie en tools krijgen om de ander met zijn/haar eigen opvattingen, stijl van opvoeden en gevoelens te blijven zien. Aanmelding voor deze bijeenkomst via deze website.

 

Barend Spijkers

Kinder-&jeugdpsycholoog/orthopedagoog te Hilvarenbeek

 

HOME

SITE OVERZICHT

 

 

 

 

Contactgegevens

Patrizia Marcucci

Sophiastraat 34

4811 EM Breda

T  085-2030059

E   patrizia@patriziamarcucci.com
      info@stiefenco.nl

 

KvK nr.   17246388