Blog

14 juli 2015

Je hoeft elkaar niet aardig te vinden; je moet elkaar wel respecteren

 

Bekijk wat redelijk is in het gedrag van je eigen kinderen en stiefkinderen

 

Gedrag van jezelf terug zien in je kind kan confronterend zijn. Gedrag van een vervelende ex terug zien in je kind is confronterend in het kwadraat. Maar gedrag van de nieuwe partner van je ex terug zien in je kind kan jou tot wanhoop drijven!

 

Blijf bij jezelf

Een kind is een kind. Vaak worden uitroepen van een kind hiermee vergoeilijkt. Maar ook een kind kan jou bewust triggeren en kwetsen met uitspraken om de loyaliteit naar zijn ouder te bevestigen. Dat maakt een nieuw samengesteld gezin zo ingewikkeld. Al die verschillende belangen, afwegingen, loyaliteitsgevoelens en situaties waarin je "gezellig" moet zijn, terwijl je dat helemaal niet bent. Lief en aardig zijn terwijl je je zo helemaal niet zo voelt is niet goed voor je eigen gezondheid en reageer je uiteindelijk af op je partner, kind of stiefkind. Stel grenzen, kijk wat redelijk is en zorg dat spanningen niet onnodig hoog oplopen. Met een zakelijke, volwassen omgang met alle personen uit je gezin met respect voor elkaar, bereik je het meest. Als je liefdevol een kind aanspreekt op gedrag dat jij niet acceptabel vindt, kun je een samengesteld gezin creëren waarin een ieder er mag zijn. En dat is uiteindelijk ook hetgeen je je (stief)kind mee wil geven in de opvoeding.

 

Praten, praten en nog eens praten

In de gezinnen waarin de huidige (stief)moeders en (stief)vaders zijn opgegroeid werd er weinig gepraat. Daarom is het ook zo moeilijk om het op een andere manier te doen, want een goed voorbeeld doet immers goed volgen. In de gezinnen van nu wordt er veel meer gepraat, maar soms wordt er weinig echt uitgesproken. Een typische opmerking van een stiefmoeder van tegenwoordig kan zijn: "Ik houd vaak m'n mond maar als iets me niet bevalt of als ik problemen heb met de kinderen. Mijn man neemt het niet serieus en doet de zaak vaak af met een grapje." Toch geeft het uitpraten van conflicten 'lucht' en begrip voor elkaars standpunt. Zeker als je niet alleen praat maar ook echt luistert naar de ander. Weet dat een stiefgezin ook pijnlijk kan zijn, en accepteer dat, omdat het erbij hoort.

 

Uit wat je voelt, stel je kwetsbaar op en spreek vanuit jezelf

Voel je je vervelend als je partner zich afzijdig houdt bij de opvoeding van de kinderen? Spreek vanuit jezelf, vanuit je eigen gevoel! Vaak vallen we terug in kleinerende of belerende opmerkingen. Doe dat niet maar geef een "ik"boodschap. Een paar voorbeelden:

 

"Ik voel me erg alleen staan als jij niets zegt" in plaats van "Jij laat me vallen"  of

"Ik voel me de boze stiefmoeder als ik de kinderen moet corrigeren omdat jij niet zegt dat iets niet mag" in plaats van "Jij speelt het hele weekend de 'fun'-papa".

Ook tegen kinderen kun je duidelijk zijn en spreken vanuit jezelf:

"Ik ben ongerust als je te laat thuis komt" in plaats van "Jij houdt geen rekening met een ander" of  "Het lukt me niet om je te verstaan" in plaats van "Jij bent onverstaanbaar".

 

Het lijkt misschien overdreven, maar het is het proberen waard en door vanuit jezelf te denken en hoe je je voelt, blijf je bij jezelf. Je partner en de kinderen voelen dit en authentiek, eerlijk gedrag levert een open communicatie waarin je elkaar kunt vertrouwen. Een mooie basis voor alle (parttime) deelnemers van een samengesteld gezin!

 

Kansen voor een goede band binnen een nieuw gezin?
De nieuw gezin coach helpt!

De communicatie-problemen waar je tegen aan loopt binnen een samengesteld gezin zijn vaak complexer dan in een gewoon gezin, maar niet wezenlijk anders. Het voordeel van het samengesteld gezin is dat je een ervaring meeneemt hoe je het niet meer wenst te doen. Je bent je bewust van je eigen rol en je kunt met een nieuwe partner een nieuwe start maken. Ik help jou graag als nieuw gezin coach. Om niet opnieuw in oude valkuilen te stappen, om je hooggespannen verwachtingen te temperen en je tools in handen te geven om te werken aan een goede band binnen het nieuwe gezin. Bel mij en maak een afspraak!

HOME

SITE OVERZICHT

 

 

 

 

Contactgegevens

Patrizia Marcucci

Sophiastraat 34

4811 EM Breda

T  085-2030059

E   patrizia@patriziamarcucci.com
      info@stiefenco.nl

 

KvK nr.   17246388