Blog

11 februari 2016

 

(Stief)grootouders met open armen ontvangen

 

Dat is bijzonder! Onlangs kreeg ik een geboortekaartje van een gelukkige stiefoma. Vol trots liet ze mij weten dat haar kleinkind in goede gezondheid was geboren. Die liefde, dit oprecht smelten voor het kleinkind en alles willen doen voor dit kind (zo herkenbaar bij alle opa’s en oma’s) werd ook door haar zo gevoeld, ondanks het feit dat zij niet de biologische oma is!

 

Toen ik haar sprak hoorde ik ook de andere kant van de medaille. Opnieuw voelde ze de spanning en de onzekerheid die zij toentertijd ook heeft ervaren als stiefmoeder. Wat is haar plek? Mag zij ook oma zijn? Zal het kleinkind ook van haar houden als van de andere “biologische” oma’s? Al het oud zeer kwam weer boven. Ze voelde dat ze bewust een stapje terug deed.

 

De jonge ouders werden geconfronteerd met dezelfde vragen en problemen die het stiefkind als jong kind had: hoe zorg ik / zorgen wij dat ik/wij alle opa’s en oma’s niet teleurstellen? Dat iedereen een gelijke deel van de tijd met het kleinkind krijgt?

Er werd een oppasschema bedacht met een nauwkeurige verdeling van de oppasdag door alle opa’s en oma’s. Een eerste Kerst was meteen een probleem dat bestond uit het indelen van dagdelen en uren. Er werden zelfs compensatie-uren voorgesteld zodat ieder aanspraak kon maken op zijn ‘rechtmatig’ aandeel in bijzijn van dit eerste kleinkind. Dat verwonderde mij als nieuwgezin coach, dat de spanning na jaren onverminderd blijft. Kan dat niet anders?

 

Heerlijk al die lieve opa’s en oma’s!

Hoe ervaart uw kleinkind al die lieve grootouders? Het hebben van grootouders is voor veel kinderen vanzelfsprekend. Zeker in een tijd dat we allemaal ouder worden. Als er meer opa’s en oma’s zijn, kan dat een verrijking zijn voor het kind. Er zijn meerdere mogelijkheden een band op te bouwen met verschillende liefdevolle volwassenen in de omgeving en meerdere mogelijkheden om zich te hechten. Bij de ene opa kan het kleinkind schilderen terwijl de andere oma samen met het kleinkind op de tennisbaan staat. Zo kan het kleinkind zich emotioneel ontwikkelen en ook ervaren dat verschillen en diversiteit goed zijn. Belangrijk is dat het kind mag zijn wie het wil zijn, en dat ook kan uiten.

 

Loslaten en blijven liefhebben

Aan de andere kant kunnen de onderlinge spanningen voelbaar zijn voor een kleinkind in aanwezigheid van alle opa’s en oma’s. De vrolijke tennisoma wordt een onplezierige mens  met valse opmerkingen in bijzijn van de stiefoma (tweede vrouw van haar ex) op de eerste verjaardag van het kind. De boodschap voor het kind is onduidelijk. Kinderen voelen het als oprechtheid ontbreekt. Geforceerde conversaties en indirecte boodschappen belemmeren het spontane contact onderling én met uw kleinkind. Blijf de liefhebbende grootouder en laat het verleden los.

 

De rol van de jonge ouders

Ouders worden grootouders, kinderen worden ouders. Dat geeft ruimte om opnieuw een andere relatie aan te gaan met uw kind. Er spelen andere dynamieken waarbij de jonge ouder (en vroeger het kind uit een gescheiden gezin) een rol op zich kan nemen door een duidelijke boodschap te stellen. Vaak weten deze jonge ouders zelf hoe het is om een loyaliteitsconflict te ervaren. Soms weten ze dat het niet eenvoudig is om jezelf te kunnen zijn in nieuwe samengestelde (stief)gezinnen. De boodschap die deze ouders geven is dat alle (stief)grootouders allemaal gelijk zijn. Deze regels geven ook rust bij de grootouders. Ga hier respectvol mee om. Probeer om ondanks alles zo neutraal mogelijk te blijven, zodat de jonge ouders bij een eerste verjaardag niet hoeven af te tasten of het allemaal wel goed gaat met de onderlinge contacten.

 

De toekomst herhaalt zich…. of niet!

De ouderschapsbelofte die de ouders jaren geleden bij scheiding hebben afgesproken voor hun kind (en nu de ouder) werkt door naar dit kleinkind. Stap over oud zeer heen omwille van uw kleinkind, zodat dit kind de kracht van iedere opa en oma kan ervaren zonder in een loyaliteitsconflict te komen. Hopelijk zijn de (stief)grootouders milder geworden in de tijd en hebben ze veel wijsheid gekregen om oprecht te kunnen zijn in hun spontaniteit naar het kleinkind en andersom! Heerlijk toch die onbevangenheid van uw kleinkind? Heerlijk toch om uw kleinkind op te laten groeien tot een mens met behoeftes en interesses die gedeeld worden met warme (stief)grootouders? Bent u bereid om over uw eigen ego heen te stappen omwille van dit kleinkind? Bent u bereid om niet (opnieuw) in een competitiestrijd terecht te komen, om uzelf als stiefgrootouder ook de plek te gunnen die de jonge ouders en het kleinkind u gunnen of als biologische grootouder uzelf niet belangrijker te maken? Ik hoop het van harte. Uw kleinkind is het waard. Want de geboorte van dit kleinkind is het middelpunt van de aarde en een nieuwe dimensie tegelijk. Dit kind groeit in uw hart net als in het hart van de ouders en andere liefhebbende (stief)grootouders.

HOME

SITE OVERZICHT

 

 

 

 

Contactgegevens

Patrizia Marcucci

Sophiastraat 34

4811 EM Breda

T  085-2030059

E   patrizia@patriziamarcucci.com
      info@stiefenco.nl

 

KvK nr.   17246388